Fürné Mosoni Anita weboldala

AZ EGÉSZSÉGESEBB JÖVŐÉRT!

Demonstrációs gyakorlat I.

Tematika

Tartalom heti bontásban:

 

1. A magzat méhen belüli fejlődése. A várandósság testi változásai, életmódbeli teendői.  Születés, koraszületés.                                                    

2. Az egészséges csecsemő testi fejlődésének nyomon követésének lehetőségei. A növekedési referenciaértékek és percentilis görbék használata. A testméretek megállapítása (testtömeg  mérése, testhossz, illetve testmagasság mérése, fejkerület mérése (antropológiai)     mellkas kerület mérése.

3. A 0-1 éves korúak étkezési jellegzetességei, a táplálás tárgyi feltételei, eszközei intézményben és a családban. Anyatejes táplálás segítése.

4. A hozzátáplálás gyakorlata. Az elválasztás. Az 1-2 éves korúak étkezési jellegzetességei, a táplálás tárgyi feltételei, eszközei intézményben és a családban.

5. A táplálás metodikái (A táplálék szempontjából, Táplálás eszköze szerint, A gyermek fejlettségi szintje alapján) Önálló étkezésre nevelés. Étkeztetés a bölcsődében.

6. A csecsemő és kisgyermek gondozási feladatainak tárgyi feltételei. Pelenkázás (A pelenkázás célja, eszközei és tisztántartásuk, módszerei) Pelenkázás bölcsődei, gyermekotthoni gyakorlata.

7. Pelenkadermatitis prevenciója és kezelési módja. Szobatisztaságra nevelés (ágytisztaság, ébrenlét alatti szobatisztaság, felmerülő problémák)

8. Csecsemő fürösztése (tárgyi feltételei és eszközei, sajátosságai) Fürdetés bölcsődei, gyermekotthoni gyakorlata

9. Kisgyermek fürösztése (tárgyi feltételei és eszközei, sajátosságai) A fürdetéshez kapcsolódó kiegészítő tevékenységek (körömvágás, hajápolás, szem- és fültoalett) Az érzékeny bőrű csecsemő és kisgyermek ápolásának, gondozásának sajátosságai

10. A kisgyermek öltöztetésének tárgyi feltételei és eszközei, sajátosságai, az önállóságra nevelés. A csecsemő és kisgyermek öltöztetése, ennek bölcsődei gyakorlata.

11. Pihenés és alvás csecsemő- és kisgyermekkorban. Alvás/ altatással kapcsolatos feladatok, módszertani megoldások a gyakorlatban.

12. Levegőztetés/ módjai, gyakorlata a kisgyermeket nevelő közösségekben. A levegőztetés és napoztatás jelentősége, veszélye, a védekezés lehetőségei

13. A csecsemő és kisgyermek életmódja, napirend stb. szerepe, bölcsődei gyakorlata. Komplex nevelési, gondozási feladatok.

14. Védőoltások. Védőoltásokkal kapcsolatos teendők.

15. Gyakorlás. Számonkérés

Követelmények

Követelmények, a tantárgy teljesítésének feltételei:

A hallgató aktívan részt vesz a demonstrációs teremben megtartott órán és begyakorolja az alapvető gondozási, ápolási műveleteket.

•     A félév végén összegző demonstrációs gyakorlati beszámolón vesz részt, amelyen a gyakorlati útmutatóban felsorolt témakörökből húz tételt. 

Irodalom

Irodalom – Kötelező olvasmányok:

•     Majoros Mária – Lajtai Zsoltné – Kollár Mónika – Darvay Sarolta: Az egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése és gondozása. Líceum Kiadó. Eger. 2012.

•     A bölcsődei nevelés-gondozás szakmai szabályai. Módszertani levél. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet. Budapest. 2009.

•     Bajusz Judit - Fiedler Orsolya – Tabak Orsolya: Fejlődés, gondozás, táplálás gyermekkorban. Medicína   2013

•     W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve Central Médiacsoport Zrt 2012

•     Márta Guoth Gumberer – Elizabeth Hormann: Szoptatás  Central Médiacsoport Zrt 2002

Ajánlott irodalom:

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja

az egészséges csecsemő (0-12 hónap) táplálásáról

http://www.szoptatasert.hu/

http://www.szoptatasportal.hu/

http://www.ibclc.hu/

http://www.lll.hu/

http://www.unicef.org.uk/BabyFriendly/

http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/infant_feeding/en/

 

Tantárgy kredit

3

Tantárgykód

NBP_145G3 LBP_145G3

Kurzus típusa

Nappali tagozat / Full time Course

Tantárgyleírás (file)