Gyermekgondozási alapismeretek
Tematika
Tartalom :
1. Egészséges csecsemő, kisgyermekjellemzői.
2. A gondozás és a nevelés egysége.
3. Az étkezés, mint az anya-gyermek kapcsolat egyik legfontosabb színtere, az étkezés szerepe a szociális kompetencia élményének kialakulása szempontjából. Szoptatás.
4. Az étkezés, mint az anya-gyermek kapcsolat egyik legfontosabb színtere, az étkezés szerepe a szociális kompetencia élményének kialakulása szempontjából. Elválasztás, önálló étkezési szokások kialakítása.
5. A testi fejlődés és nyomonkövetése.
6. A szakszerű pelenkázás, szobatisztaságra nevelés.
7. A szakszerű fürdetés és a hozzákapcsolódó kiegészítő gondozás.
8. Újszülött ellátása.
9. A szakszerű öltöztetés, az önálló tisztálkodási és öltözködési szokások alakítása, fejlesztése.
10. Levegőztetés, napoztatás.
11. Alvás, pihenés.
12. Táplálkozás-élettani alapfogalmak. Tápanyagok fajtái és jelentősége a gyermekétkeztetésben. Tápanyagszükséglet és tolerancia
13. Élelmi anyagok, élelmiszerek. Az egyes élelmiszerek csoportosítása. Élelmezéstechnika és higiéné
14. A korszerű csecsemő és kisgyermektáplálás alapjai
Gyermekközösségben alkalmazható diéták és vegetáriánus étkeztetés.
15. Komplex nevelés, gondozástani feladatok.
Követelmények
Követelmények, a tantárgy teljesítésének feltételei: az órai aktivitás elvárt. Egy zárthelyi dolgozat, melynek időpontja a 7. hét órarendi órája. Szóbeli vizsga a vizsgaidőszakban előre megadott tételek szerint.
Irodalom
Kötelező irodalom:
- A bölcsődei nevelés-gondozás szakmai szabályai. Módszertani levél. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet. Budapest. 2009.
- Dr Majoros Mária: Az egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése, gondozása Eger 2012
- Henter Izabella: Táplálkozástani és élelmezéstani ismeretek 2013
- Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei. Módszertani ajánlás.
- A közegészségügyi-járványügyi szakmai kollégium módszertani levele a bölcsődében és oktatási intézményekben alkalmazható vegetáriánus és hasonló jellegű étrendekről